David Waites jobb är bland annat att återskapa detaljer som förstörts och att rengöra rådhusets fasad. Foto: Annelie Lundin/Sveriges Radio.
Karlskrona

Gammal rugbyspelare gör rådhuset som nytt

2:20 min

Just nu restaureras stenutsmyckningarna på rådhuset i Karlskrona av stenhuggare David Waite. 
Han är en av ett fåtal i landet som kan göra den typen av jobb på gamla byggnader. Dessutom får den förre rugbyspelaren utlopp för sitt behov av att knuffa på något. 

David Waite är från Winchester i England där en av landets största katedraler med sin rika stenutsmyckningar fick honom att bli intresserad av stenhuggeri. Dessutom blev han fascinerad av stenhuggarnas hantverkstradioner.

– Verktygen vi använder har inte förändrats på flera tusen år. Så om en stenhuggare från medeltiden kom och hälsade på mig så skulle han känna igen min verktygslåda, berättar David Waite. 

Han har bland annat jobbat på Stockholms slott, Rosenbad, Riddarholmskyrkan i Stockholm och gillar den fysiska sidan av att jobba med sten. Han är nämligen gammal rugbyspelare. 

– Jag behöver knuffa på saker, säger han med ett skratt. 

Just nu jobbar David Waite alltså med att restaurera stenutsmyckningarna på rådhuset i Karlskrona. Det handlar dels om att återskapa detaljer som ramlat av men också om rengöring som bland annat görs med en lerinpackning.

David tycker att rådhusets stenutsmyckningar ändå är i hyfsat skick. 

– Det är inte den värsta jag sett. Vi gör det här jobbet i rätt tid. Jag gissar att den senaste restaureringen gjordes för runt 20 år sedan, berättar han. 

Och att hans arbete egentligen inte syns, är han rätt nöjd med. 

– Jag hoppas att folk tittar upp mot byggnaden och undrar "vad har han gjort?". 

Annelie Lundin
annelie.lundin@sverigesradio.se

Stina Linde
kristina.linde@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista