Det är inte tillåtet med alkoholreklam utomhus. Foto: Scanpix.
Karlskrona

Ölreklamskylt på E22 olaglig

Carlskrona Bryggeri har satt upp en egen skylt med ölreklam längs E22 mellan Karlskrona och Nättraby. Enligt Konsumentverket är det olagligt att sätta upp alkoholreklam utomhus. Cecilia Norlander som är jurist på Konsumentverket förklarar varför.

– Man har ett krav på sig att den måste vara måttfull, reklamen. Och det innebär bland annat att reklam för alkohol inte får vara påträngande eller uppsökande. Eller ägnad till att väcka särskild uppmärksamhet. Och utomhusreklam är en sådan reklam som vi bedömer inte uppfyller kraven på måttfullhet eftersom den väcker just uppmärksamhet och är påträngande.

Vi har sökt Carlskrona Bryggeri som inte har möjlighet att ställa upp på en intervju men säger att de får ta ställning till frågan om det kommer in en formell anmälan. Tills dess får skylten vara kvar månaden ut.

Lagen säger att en skylt får sättas upp i anslutning till företaget, men i fallet med ölreklamen handlar det om några hundra meter och det är för långt bort för att det ska räknas som i anslutning. Cecilia Norlander berättar vad som kan hända om skylten får sitta kvar.

– Det som kan hända är givetvis att man blir anmäld till oss om att det förekommer reklam som inte är tillåten enligt alkohollagen. Och då kan ju den förbjudas, säger hon.

Cecilia Norlander har tips på hur du kan göra om du ser den här sortens reklam.

– Om man stöter på utomhusreklam för alkohol så tycker jag absolut man ska anmäla till oss så får vi kika på det. Man får gärna ta kort på det också, så vi får se hur det ser ut, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista