Foto: Claus Gertsen/Scanpix.
Blekinge

Älgdöden i Blekinge lockade jägare till pass på åhörarbänken

95 procent av ejderungarna dog
1:31 min

Orsaken till älgdöden i Blekinge är fortfarande oklar. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fick bara in tre döda älgar från Blekinge förra året. Det är för lite underlag för några säkra slutsatser.

– Vi behöver veta hur många älgar det finns i Blekinge, hur många kalvar de får och vi vill också undersöka vad älgarna dör av,  säger veterinär Torsten Mörner på SVA, som igår var i Ronneby för att informera om ett forskningsprojekt kring älgdöden i länet.

Bara tre av 52 insamlade döda älgar kom från Blekinge förra året, och det bidrog till ett klent resultat för forskningen 2012.

Därför har Mörner ansökt om och fått pengar från Naturvårdsverket för att under hösten ta ett större grepp på älgdöden.

Och det är nödvändigt att också inkludera andra djurarter, anser Torsten Mörner, som tror på ett samband med den omfattande laxdöden i Mörrumsån och död bland ejder, som han kopplar till brist på B-vitaminet Tiamin.

Projektet ska vara klart under våren nästa år, och först då tror Torsten Mörner det finns ett svar på vad som orsakar älgdöden i Blekinge.

Carina Melin 
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".