1 av 2
Bo Löwendal har smak för surströmming. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
2 av 2
Ikväll är det dags att öppna burkarna. Foto: Scanpix.
Karlskrona

Ikväll festar de på sura delikatesser

I dag bänkar sig Karlskrona surströmmingssällskap vid uppdukade bord för att äta surströmming, mandelpotatis och tunnbröd. Det är nämligen premiär för den sura fisken, som gick från att vara vardagsföda till festmat på 1800-talet. 

Ett 40-tal av Karlskrona surströmmingssällskaps medlemmar laddar idag inför kvällens fest när de ska fylla faten med den smakrika delikatessen. Bo Löwendal som är ordförande berättar att förutom att ha trevligt och umgås, så är syftet med sällskapet att återuppta en tradition.

– Den här maträtten var vanlig förr i tiden och vi vill föra seden vidare. Många av oss har också norrländskt påbrå, surströmming är ju vanligare norrut, säger han.

Hur ska då surströmmingen ätas? Bo Löwendal berättar att man kan göra på lite olika sätt. En del benar av och lägger på bröd, en del äter den rakt av som matjesill. Men det är viktigt att tillbehör som västerbottenost, tomat och mandelpotatis finns med. 

För den som är nybörjare och lite osäker kan Bo Löwendal ge en del tips. 

– Det är ju så att lukten är starkare än smaken, så var utomhus och öppna burken i en hink med vatten för då fastnar lukten i vattnet. Om du tar lite gräddfil till så blir det också mildare, säger han. 

Någon rusch med nya medlemmar får sällskapet inte såhär års, även om det är stundande premiär. Dessutom är medelåldern hög. 

– Men en del medlemmar tar med sig barn och barnbarn, så en del ungdomar får vi med oss, säger Bo Löwendal. 

Annelie Lundin
annelie.lundin@sverigesradio.se

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista