1 av 2
Adam Warg, Sofie Norgren och Stina Hindersson är med och anordnar konventet. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
2 av 2
Stina Hindersson har köpt mycket av sina kläder i Japan. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Karlskrona

Japanentusiaster får sitt lystmäte stillat på Chapman

Är du galen i Japan? Då bör du ta dig till Karlskrona den första helgen i september. Då blir det nämligen ett så kallat konvent med tema östasiatisk kultur på af Chapmanskolan.

Enligt schemat blir det bland annat turnering i Tekken, det klassiska japanska fightingspelet och modevisning med så kallad J-Fashion.

Det är gruppen Blekingekonventare som ligger bakom evenemanget, som bland annat syftar till att knyta kontakter och hitta nya kompisar. Där ingår Stina Hindersson som själv klär sig i stilen Sweet Lolita.

– Det innebär att man har kläder med mycket pastellfärger, gulliga tryck med tårtor och kakor och långt lockigt hår, berättar hon. 

Men vad är egentligen grejen med asiatisk och främst japansk kultur?

– Det börjar nog oftast med att man blir intresserad av mangaserier eller böcker. Sedan söker man sig till den här typen av konvent som fungerar lite som en fristad och ett ställe att sprida kulturen och sitt intresse, berättar Adam Warg som också är en av arrangörerna. 

Det är inte första gången som gruppen skapar konvent för asienentusiaster, men i år blir det större än vanligt. 

– Vi kör två dagar i stället för en och så blir det fler event och ett band som spelar. Dessutom ska vi ha öppen auktion där man kan sälja mangaserier och kläder, säger Adam Warg. 

Sofie Norgren berättar att de har sålt biljetter till folk från hela landet. 

– De flesta kommer nog från Blekinge, men vi har sålt till folk från både Stockholm, Kalmar och Skåne, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".