Hammarbygårdens särskilda boende. Foto: Olof Petersson/Sveriges Radio
Karlskrona

Personal på äldreboende larmade politiker

2:02 min

Sommaren blev för tuff för personalen på det särskilda boendet Hammarbygården i Jämjö utanför Karlskrona - som i förra veckan larmade fackförbund och politiker om arbetsförhållandena. Socialdemokratiska politiker fick vad dom beskriver som förtvivlade rop på hjälp från personalen på Hammarbygården.

Peter Johansson i äldrenämnden var en av dem som åkte dit.

– Vad vi ser är att en utveckling som har kommit till vägs ände när det gäller verksamheten i äldreomsorgen. De besparingsförslag som lagts ut kommer att få konsekvenser, och det är det vi ser direkt i Hammarbygården eftersom det är det boende som är mest pressat - och som har en annan situation också.

Den andra semesterprerioden blev för tuff. Peter Johansson fick larm om personal som inte kunde lösa sina uppgifter, att det inte fanns tid att ta ut de boende och att det över huvud taget fattades folk.

Samtidigt ska Hammarbygården byggas om och personal och äldre flyttas mellan avdelningar för att göra plats där det ska renoveras.

Inga avvikelserapporter
Från fackförbundet Kommunal kom uppgifter om att de anställda blivit tillsagda att inte meddela när något går fel i verksamheten, så kallade avvikelserapporteringar.

Anna Hedlund, som är verksamhetschef för Karlskronas äldreboenden, fick höra om detta från fackförbundet.

– Det var naturligtvis den första frågan jag ställde till den vikarierande områdeschefen. Och det finns inget som tyder på att ett sånt uttalande skulle ha gjorts. Däremot kan jag inte svara på om det har blivit några missförstånd. Jag ser inte att det ska ha funnits någon sån uppmaning, nej.

Splittrad bild
Men överlag är det en splittrad bild av hur sommaren har varit på Hammarbygården.

Vi har också varit i kontakt med flera som arbetar på boendet. De vill inte ställa upp på någon intervju, men säger att det har varit en överbelastning i sommar.

Men Anna Hedlund säger att hon inte fått några varningstecken från Hammarbygården innan facket hörde av sig förra veckan. Hon har pratat med platschefen på boendet som bara har hittat problem vid ett fåtal tillfällen.

– Under förra veckan var det tre arbetsdagar där det vissa tider var väl låg bemanning enligt henne. Det är jätteolyckligt ur ett arbetsmiljöperspektiv, dock ser hon inte att den bemanningen skulle leda till att man inte kan sköta omvårdnaden av brukarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista