1 av 2
Robin Williamsson är tillbaka i Sölvesborg efter mardrömsmånaden i Irak. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
Sölvesborg

Semestern blev en mardröm - fick inte lämna Irak

3:06 min

Robin Williamsson från Sölvesborg hade räknat med en enkel, billig och snabb semesterresa till Irak. Men saker och ting blev inte som han tänkt sig.

Lita inte på fel person. Och läs på ordentligt innan du reser till ett krigsdrabbat land. Det har 23-åriga Robin Williamsson i Sölvesborg fått lära sig i sommar.

Han och en kompis reste i juni med en man de inte riktigt kände till norra Irak. Erbjudandet lät bra: mannen skulle stå för omkostnaderna. Av praktiska skäl, fick de höra, skulle de två bilarna de körde ner med stå registrerade i svenskarnas namn.

De passerade den irakiska gränsen. Där fick Robin och kompisen noteringar i sina pass om bilarna. Och själva bilarna – de försvann.

Fick inte flyga
Några dagar senare skulle Robin flyga hem till Sverige. Vakterna pekade på passet och bad honom följa med till ett rum.

– Nej, tyvärr, sa de till mig. Du får inte resa. Sedan hämtade de mina väskor.

Så började den flera veckor långa kampen med de irakiska myndigheterna.

Blev arresterade
De fick höra att det hela var ett misstag. Så Robin och hans kompis försökte göra utresan från Bagdad i stället. Men inte heller nu kom de med planet.

De gjorde ett försök att ta sig ut landvägen via Turkiet.

– Vi blev arresterade. Vi fick gå upp i ett rum där vi fick sitta dygnet runt.

De sökte hjälp via svenska ambassaden i Bagdad. Och här hemma i Sverige startade vänner och familj en insamling och letade efter personer som kunde hjälpa de två svenskarna.

"Ett rent helvete"
Och till sist, med hjälp av de insamlade pengarna, och samtalen med polis och militärer, så fick de sina utresetillstånd.

– Det har varit ett rent helvete, säger Heléne Williamsson, Robins mamma.

Robin själv tror att mannen som de reste dit med från första början ville lura dem. UD säger att de inte känner till några andra fall där svenskar blivit strandsatta i Irak på grund av att de kört dit med svenskregistrerade bilar.

– Nu är jag glad att vara i Sverige, men jag känner mig helt död inombords. Men jag vet att det är något som kommer tillbaka med tiden, säger Robin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista