1 av 2
2 av 2
Bibliotekschefen Anneli Mattsson tycker, trots kostnaden, att det även finns många fördelar med e-böcker. En av dem är snabbheten och att låntagarna aldrig behöver vänta i kö för att låna boken. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Blekinge

E-böcker har kostat biblioteken 189 000 kronor

1:23 min

Allt fler väljer att låna elektroniska böcker på biblioteket vilket också gör att kostnaden för e-böcker ökar. Det eftersom biblioteket betalar 20 kronor varje gång en e-bok lånas ut. Hittills i år har det lånats ut elektroniska böcker för 189 000 kronor i Blekinge.

Det krävs ett lånekort, internet och några klick, sen finns e-boken på din dator, mobil eller läsplatta. Och allt fler upptäcker alltså möjligheten att låna elektroniska böcker istället för vanliga pappersböcker.

Svårt att planera budgeten
Men det är inte helt okomplicerat för biblioteken att låna ut e-böcker.

– Det är ju jätteroligt att det är nya lånetagare som provar på det, men sen är det ju negativt att ju fler som lånar desto dyrare blir det för oss. Och det gör att det är svårt att planera hur mycket pengar vi ska lägga undan till det här av vårt medieanslag, säger Anneli Mattsson, bibliotekschef i Ronneby.

Rekordmånga utlån i år
Under de första sju månaderna i år har nästan lika många e-böcker lånats ut på våra blekingska bibliotek som det gjordes under hela förra året. Totalt 2012 var det drygt 10 600 utlån och redan i år är vi nästan uppe i den siffran, 9437 stycken. Det betyder att de blekingska biblioteken hittills i år har betalat närmare 189 000 kronor för utlånade e-böcker.

Vad kostar en vanlig bok?
Exakt hur mycket varje utlån av en traditionell pappersbok kostar vet inte Anneli Mattsson på Ronneby bibliotek, men det kan vara allt från några kronor per utlån till någon hundralapp, beroende på hur många gånger boken lånas ut under sin livstid.

– Det som är nackdelen med e-böcker är att det blir dyrare ju fler som lånar, medan en vanlig bok blir billigare ju fler som lånar, säger Anneli Mattsson.

Förhandlingar pågår
En förhandling av det nuvarande avtalet, där det är bestämt att biblioteken betalar 20 kronor per utlån, pågår just nu mellan biblioteken och förlagen. Men än så länge har ingen ny överenskommelse gjorts.

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista