Håkan Anderberg upphandlingschef Karlshamns kommun. Foto: Peter Tinnert.
Kalrshamn

Kanonpris på mobiler fångade kommunen - sedan var de slut

1:29 min

När Karlshamns kommun gjorde en ny upphandling av mobiltelefoner fick de ett pangpris på modellen Nokia C5. Den skulle levereras för bara 98 kronor. Men när kommunen beställde de nya mobilerna var modellen slut och leverantören Stjärna Fyrkant erbjöd i stället en annan modell för mer än fyra gånger så mycket.

Rena bondfångeriet, menar Håkan Anderberg, upphandlingschef i Karlshamns kommun.
– Det låter konstigt, och jag vet att många av mina kollegor runt om i landet varit med om samma sak, så man börjar ju fundera vad det beror på, säger han.

Men när Håkan först såg erbjudandet om Nokia C5 för under hundralappen tänkte han att det var en lysande affär för Karlshamns skattebetalare, eftersom det var den mobil som användes mest i kommunen.

Hoppade på
Så Karlshamn hoppade på upphandlingen tillsammans med landstinget Blekinge och fyra andra kommuner i januari.

Problemet var bara att avtalet med Karlshamns gamla leverantör inte gick ut förrän i juli, och när kommunen då ville beställa den billiga Nokia C5 hos den nya leverantören Stjärna Fyrkant var den slut.

I stället erbjöds en annan Nokiamodell för mer än fyra gånger så mycket, 461 kronor.

Orimligt pris
Och Håkan kan inte värja sig för tanken att mobilleverantörerna medvetet sätter orimligt lågt pris på utgående modeller för att ro hem avtal.
– Det kan vara för små marginaler, de är tvungna att ha avtalen med offentlig sektor, och då kanske de prissätter de modellerna fel, säger han.

Magnus Arnberg är ramavtalsansvarig på Stjärna Fyrkant, och han slår ifrån sig. Nokia C5 fanns att köpa ända fram till slutet av maj innan den tog slut, säger han.

Viss förståelse
Men han kan ändå förstå Karlshamns kommuns besvikelse.
– Visst jag kan förstå om kunden känner sig lurad, men då skulle de ju valt att gå in i avtalet tidigare tillsammans med de andra kommunerna så hade de ju fått köpa den här telefonen då för 98 kronor, säger Magnus Arnberg.

Carina Melin
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista