Agnes Sjöberg och Martin Nilsson spelar en slängpolska från Blekinge. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
Blekinge

Fler och fler unga spelar folkmusik

Folkdräkt, midsommar och gamla gubbar i knätofs, det är en vanlig bild av vad folkmusik är. I dag finns dock ett stort intresse för folkmusik bland unga människor som spelar, dansar och åker på festivaler. Agnes Sjöberg och Martin Nilsson tillhör den unga generationen folkmusiker i Blekinge.

– Den gamla bilden lever fortfarande kvar hos de flesta människor. Det är ju väldigt många unga som håller på med folkmusik fast det uppmärksammas kanske mest i de interna kretsarna liksom bland andra folkmusiker som tycker att vi är duktiga. Men det kommer aldrig riktigt ut. De flesta medier fokuserar mer på andra musikstilar som pop och rockband, säger Martin Nilsson.

För Agnes Sjöberg har folkmusiken alltid funnits närvarande hemma.

– Jag är väldigt starkt påverkad av mamma eftersom hon också alltid hållit på med folkmusik. Jag kan inte tänka mig ett liv utan folkmusik, säger hon.

Spelat sen hon var sex år
Agnes Sjöberg gick sin första kurs i folkmusik när hon var sex år och lärde sig redan då att spela på gehör, det vill säga utantill, utan noter. Hon tycker att låtarna sätter sig mer i kroppen när hon lär sig dem genom att lyssna.

– När jag lär mig på gehör så tittar jag på den jag lär mig av och försöker lyssna och känna igen tonen. Det blir som en bild, eller en film som man får i huvudet på hur fingrarna ser ut i stället för hur noterna ser ut, säger hon. 

Just nu håller Martin Nilsson och Agnes Sjöberg på att lära sig att spela till dans.

– Då måste man liksom titta på dansarna, hur dem rör sig och verkligen känna att man spelar åt dem. Man ska ju försöka lyfta deras fötter och få dem att röra sig och då måste man ju ha den känslan i kroppen själv också, att man nästan dansar medan man spelar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista