Claes Diurhuus-Gundersen och Britt Kilsäter Borgerligt alternativ. Foto: Carina Melin/SR.
Blekinge

Nytt kyrkoparti vill locka ungdomar med technogudstjänster

1:07 min

I kyrkovalet om en månad deltar för första gången ett nytt rikstäckande parti, Borgerligt alternativ.

Det är Moderaterna som vill skilja kyrkofrågorna från politiken, och bjuder därför in alla som är intresserade att vara med.

Claes Diurhuus-Gundersen är ordförande i Borgerligt alternativ i Blekinge, och han vill locka unga till kyrkan med technogudstjänst med dunkande musik och blinkande lampor.

– Det är 20 ungdomar som leder detta tillsammans med en präst som har en gudstjänst samtidigt. De dansar, det är lampor som blinkar, och man får dit ungdomar som aldrig har varit i kyrkan och de tycker att det är döhäftigt, säger han.

Gott resultat
Greppet med technogudstjänst har provats på andra håll i landet med gott resultat, enligt Claes, som förutom att locka fler ungdomar till kyrkan också vill stärka det kyrkliga hjälparbetet och rädda fler kyrkor från nerläggning.

Det nya kyrkopartiet vill hålla ner kyrkoskatten och i stället förbättra ekonomin genom att locka fler medlemmar.

Blekingenamn
Det som ska stärka Blekinges röst i stiftet är bland annat en lista med enbart blekingenamn, och Britt Kilsäter från Karlshamn har nominerats som femte namn på på Skåne-Blekinges gemensamma lista till kyrkomötet, kyrkans egen riksdag.

– Jag tror att vi måste vara ute ganska mycket i valet, och förklara att vi har bildat den här föreningen för att påverka stiftet och kyrkomötet, säger hon.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista