1 av 3
Johan Falk, Ellinor Håård, Petra Håård och Ingela Kronblad sitter några meter ifrån Johan och Ingelas förstörda lägenhet. Petra hjälpte dem med tak över huvudet under natten. Foto: Elin Samuelsson/Sveriges Radio
2 av 3
Räddningstjänsten märkte att det brann så kraftigt på vinden i bostadshuset och fokuserade på att hindra den från att sprida sig nedåt. Foto: Elin Samuelsson/Sveriges Radio
3 av 3
Magnus Kärvhag var räddningsledare under natten. Foto: Elin Samuelsson/Sveriges Radio
Sölvesborg

Oklart när evakuerade kan flytta hem igen

1:41 min

14 hushåll fick evakueras efter en brand i en radhuslänga i centrala Sölvesborg natten mellan fredag och lördag. Man har börjat röksanera lägenheterna och åtgärda vattenskador, men man vet inte hur lång tid det tar innan de boende kan återvända till sina hem. Petra Håård bor i närheten och såg lågorna slå upp från grannhuset.

– Jag skulle lägga mig, men så hörde jag massa folk och barn och undrade vad de gjorde ute så sent. Så jag släckte lamporna och såg att det brann. Vi sprang dit, det var bara att haffa ett barn och ta sig därifrån. Jag tror man hamnade lite i chock, det var så mycket... Bara att få fatt i ungarna, det rök något alldeles fruktansvärt när brandkåren kom, säger Petra Håård.

Hur var stämningen bland folk?

– Skärrade, rädda...

Grannar hjälpte till
Petra Håård var en av många grannar som hjälpte till när det av okänd anledning började brinna i en lägenhet på Hjortakroksvägen i Sölvesborg natten mellan fredag och lördag. Totalt 14 hushåll evakuerades, och de boende bor tills vidare hos grannar, anhöriga eller på boenden som kommunen ordnat.

Tre personer rökskadades lindrigt men skulle enligt akuten i Kristianstad få lämna sjukhuset redan samma dag.

Petra Håård har öppnat upp sitt hem för Ingela Kronblad och hennes familj. Familjens lägenhet är helt rök- och vattenskadad, och allting däri är förstört. Ingela skulle precis gå och lägga sig när hon hörde ljud utifrån trappuppgången.

– Jag öppnade dörren och frågade vad som hände, då skrek de "det brinner!" Då stängde jag dörren igen och hämtade barnen, 4 och 6 år gamla, berättar hon.

Sölvesborgs brandkår fick förstärkning
25 brandmän från Sölvesborg, Mjällby, Karlshamn, Bromölla, Svängsta och Kyrkhult ryckte in när larmet kom vid halv tolv-tiden, och först tolv timmar senare kunde de avsluta insatsen.

När de kom till platsen var branden på vinden så pass omfattande att de fokuserade på att hindra den från att spridas neråt.

– Det en stor skada på fastigheten, och självklart traumatiskt för de boende, de får ju söka andra boenden, säger Magnus Kärvhag som var räddningsledare under natten.

Tur i oturen skadades ingen allvarligt i branden, men Ingela Kronblad saknar redan de minnen som brann inne.

Vad tänker du på, som finns därinne?

– Fotona, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista