1 av 2
Inte mycket återstår av kyrkan. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
2 av 2
25 personer jobbade hela natten med att hålla branden under kontroll. Foto: Räddningstjänsten Östra Blekinge.
Holmsjö

Branden i Holmsjö: "Många känner sorg"

1:31 min

Det är svårt att förstå att det har hänt. Det säger Joachim Gustafsson, ordförande i Filadelfiakyrkan i Holmsjö, efter den stora branden natten till i lördags när kyrkan brann ner. 

När han kom till platsen på morgonen möttes han av en skorsten och ett glaskors som hade smält ner i grunden.

– Det kändes mest som en tomhet. Man förstår nog inte riktigt att sånt som man inte tror kan hända, trots allt har hänt, säger han.

Det var natten till lördagen strax innan klockan ett som räddningstjänsten fick larmet om branden, som började vid kyrkans baksida. När den första styrkan kom dit brann det redan så kraftigt att byggnaden inte gick att rädda.

25 man jobbade hela natten med att hålla elden under kontroll och se till att den inte skulle sprida sig.

Joachim Gustafsson är glad att ingen människa kom till skada. Nu tänker han på vad branden innebär för den 25 personer stora församlingen, men också för hela orten.

– Det är nog mycket känslor och funderingar som poppar upp. Många i Holmsjö har ju en relation till kyrkan, många har varit där sen barnsben och i dagsläget bedrev vi ungdomsgård i kyrkan, säger han. Många har mycket minnen förknippade med kyrkan, många har haft barnvälsignelser där, de har gift sig där och tagit avsked av sina nära och kära, säger Joachim Gustafsson.

Kristina Klintin
kristina.klintin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista