Stolt medaljtagare. Foto: Patrik Franke/Sveriges Radio.
Karlskrona

Brevbäraren som blev järnman

11 min

Fram till för fem år sedan hade han inte tränat nämvärt i hela sitt liv. I helgen gjorde han en Ironman - 56 år gammal. Vi tog ett snack med brevbärarprofilen Bosse Porshed för att fråga hur detta ens är möjligt. 

Tävlingen Ironman som gick i Kalmar i helgen består av tre etapper: 3,8 kilometer simning, 18 mil cykling och ett maratonlopp som avslutning.

För en man som inte tränat utöver sitt arbete som brevbärare innan han fyllde 50 låter det som en omöjlig bedrift. Men inte för Bosse Porshed som i lördags togs sig i mål efter åtskilliga timmar i spåren, vattnet och på cykeln. 

– Det var gott att höra speakern säga "Bo, you are an ironman", när jag hade gått i mål, säger han. 

Nu har det gått två dagar och Bosse Porshed mår förvånansvärt bra. 

– Jag har lite skavsår på en lilltå och känner av lite i ett knä. Men jag har gått min brevbärarrunda i dag, så det känns bra, säger han. 

Det var när han fyllde 50 som han började motionera på fritiden. Tillsammans med kollegorna sprang han till en början runt Bryggareberget. 

– Då var det något helt nytt. Men så småningom anmälde jag mig till ett millopp för att ha en utmaning, berättar han. 

Milen gick bra, så han gick vidare till halvmaran Göteborgsvarvet. Efter det följde tremilaren Lidingöloppet, Vansbrosimningen, Vasaloppet och Vätternrundan, som tillsammans utgör en Svensk Klassiker. Och på den vägen är det alltså. 

Den största utmaningen under Ironman i Kalmar var för Bosse Porshed simningen. 

– Det blåste stora vågor i Kalmar sund. Det gick inte alls att crawla utan jag fick köra bröstsim, något jag inte alls tränat på, säger han. 

I dag har han en tröja där det står "Anything is possible". 

– Det var så jag tänkte när jag anmälde mig, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista