1 av 2
Sveriges förmodligen äldsta järnkors vid Heliga Kors kyrka i Ronneby. Foto: Carina Melin/SR.
2 av 2
Per Ericsson och Claes Diurhuus vid det nyrenoverade järnkors från 1836 vid Heliga Kors i Ronneby. Foto: Carina Melin/SR.
Ronneby

Det här kan vara Sveriges äldsta järnkors

"Kyrkogården har inte använts på 150 år"
1:34 min

Sveriges äldsta järnkors finns sannolikt vid Heliga Kors kyrka i Ronneby. Korset skadades i stormen Gudrun och ställdes undan i ett förråd där det glömdes bort, tills en artikel i en kyrklig tidskrift satte fart på det hela.

Nu står det svarta, nästan två meter höga korset prydligt och nyrenoverat på plats igen.

– Det är nyrenoverat och återställt så som det en gång i tiden såg ut, säger Per Ericsson, ekonom i Ronneby församling.

Korset är i en ålderdomlig stil som användes under 1700-talet, och det svartglänsande gjutjärnskorset pryder nu alltså återigen sin ursprungliga plats på östra sidan av heliga Kors kyrka.

Yngre kors
När ett yngre kors beskrevs som Sveriges äldsta i Svenska Kyrkans arbetsgivarförbunds tidning Ducatus reagerade den kyrkohistoriske kännaren och ronnebybon Björn O Svensson, och skrev till artikelförfattaren och berättade om Ronnebys kors från 1836.

Artikelförfattaren har inte protesterat, och Per Ericsson är glad att man återfann korset.

Först bestört
Claes Diurhuus Gundersen sitter i kyrkans fastighetsutskott i Ronneby, och han blev först bestört över att höra att korset stått bortglömt i ett förråd i flera år. Men nu är han nöjd över att det är på plats igen.

– Det är faktiskt häftigt att vi har en en sån gammal grej här.

Carina Melin
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".