1 av 2
Mattias Lilja har tagit på sig flera av jaktprylarna för att visa vad som finns. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
2 av 2
Några av alla jaktprylar som finns nuförtiden. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Blekinge

Nya tekniska prylar gör det lättare för jägarna

1:37 min

Ljuddämpare på geväret, gps på hundarna, avancerade hörselkåpor... Aldrig förr har det funnits så mycket tekniska prylar för jägarna som nu.

De senaste tio åren har ökningen gått stadigt uppåt och numera finns väldigt många tekniska lösningar som kan hjälpa jägaren i skogen.

– Även om jakten är den samma som den alltid har varit så har det kommit en hel del hjälpmedel som helt klart underlättar jakten, säger Mattias Lilja, jägare och jaktjournalist i västra Blekinge.

Vildsvinen ligger bakom
Elektroniska hörselskydd som dämpar skottljud, åtelbelysning när man jagar vildsvin, ljuddämpare på geväret, avståndsmätare, gps på hundarna, väldigt starka pannlampor... Ja det finns nuförtiden många tekniska hjälpmedel om man är jägare och gillar prylar. Och Mattias Lilja säger att här har vildsvinens inmarsch haft betydelse och ställt nya krav på utrustningen.

– Den övriga jakten kan man bedriva med farfars ärvda grejer, men vildsvinsjakten kräver exempelvis bättre kikarsikten och pejlutrustning om man jagar med hund.

Glömmer viltet
Avslutningsvis är Mattias Lilja inte helt övertygad om att alla hjälpmedel har gjort det enklare för jägaren.

– Nej ibland kan det nog vara så att jägaren är lite för upptagen med att hålla koll på alla sina prylar istället för att hålla koll på viltet.

Några av alla tekniska prylar för jägarna:

  • Elektroniska hörselskydd som dämpar skottljud och förstärker andra ljud
  • Åtelbelysning vid vildsvinsjakt (belysning vid utfodringsplatsen)
  • Ljuddämpare på geväret
  • Avståndsmätare
  • Gps-sändare på hundarna
  • Väldigt starka pannlampor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista