Sara Sakhnini. Foto: Privat.
Sölvesborg

Slöjuppropet: "Att en liten tygbit kan provocera så"

"Hatbrotten måste upphöra"
6:10 min

Efter misshandeln i Farsta i helgen uppmanade en rad debattörer i Aftonbladet till ett så kallat Hijabupprop. En av de som deltar är SSU-aktiva Sara Sakhnini i Sölvesborg, som tidigare har medverkat i en radiodokumentär om hur hon blev sämre behandlad när hon tog på sig sin slöja. 

Natten mellan fredagen och lördagen skedde en otäck misshandel i Farsta utanför Stockholm. Kvinnan, som är i 20-årsåldern, var gravid och enligt vittnesuppgifter hade misshandeln tydliga religiösa motiv. Kvinnan bar nämligen slöja, och förutom att dunka hennes huvud mot en bil så slet gärningsmannen av kvinnan hennes slöja.

Slöjupprop
Det har lett till en debatt om de många hatbrott som varje år drabbar muslimer i Sverige. I söndags publicerades en debattartikel i Aftonbladet där en rad debattörer uppmanade till ett slöjupprop, alltså att bära slöja för att visa solidaritet med den misshandlade kvinnan i Farsta.

En av personerna som nu tar på sig slöja är Sara Sakhnini i Sölvesborg. Sara är engagerad inom SSU och har medverkat i en radiodokumentär om hur hon blev sämre behandlad när hon tog på sig sin slöja.

– Jag bär slöjan den här veckan som en stor protest mot det förtryck som sker mot de som har slöja, säger hon. 

Uppmärksamma problem
Att flera politiker, bland andra Veronica Palm och Gudryn Schyman tog på sig slöja igår tycker hon är bra.

– Det är för att visa solidaritet och uppmärksamma ett problem. Det kommer inte att lösa problemet, men det visar åtminstone att man inte blundar för det, säger Sara Sakhnini.

Hon blev förbannad när hon fick höra om misshandeln i Farsta.

– Det skar i hjärtat hur mycket en liten tygbit kan provocera. Att en man ska kunna komma och säga åt en kvinna hur hon ska klä sig.

Bar slöja en period
Själv bar hon slöja under en period för ett par år sedan. Det var en typ av ställningstagande, hon ville visa att även kvinnor med slöja kan åstadkomma saker. Men reaktionerna blev inte som hon tänkt sig.

– Jag blev totalnekad på arbetsmarknaden. När jag tog av den och gick till samma arbetsgivare fick jag en helt annan respons, säger hon.  

Slöjuppropet har inte bara fått positiv kritik. Vissa debattörer anser att slöjan är ett plagg som påtvingas kvinnor och att det blir kontraproduktivt att försvara ett sådant plagg. Det håller Sara Sakhnini inte med om. 

– Majoriteten väljer själva att ta på sig slöjan. En regim som tvingar sina medborgare till något kan jag däremot inte stå för.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".