Johan Johansson, rektor på Hästöskolan och Tullskolan. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio
Karlskrona

Trångt på Hästöskolan när sexorna flyttar tillbaka

2:42 min

För några år sedan flyttades länets sjätteklassare upp till högstadiet. I år är de dock tillbaka på mellanstadiet igen. En av skolorna där det nu blir riktigt trångt bland bänkarna är Hästöskolan, där nya lokaler väntas först om ett halvår.  

Idag kommer 1 713 nya blekingska ettor att för första gången svara "ja" på uppropet i klassrummet. En av skolorna som väntar in både gamla och nya elever är Hästöskolan i Karlskrona. Men nytt för i år är att sjätteklassarna återigen ska vara äldst på mellanstadiet.

För några år sedan bestämdes det att sexorna skulle flytta upp till högstadiet, men nu är de alltså tillbaka igen, något som innebär att skolans lokaler inte räcker till. 

– Vi ökar med en klass och blir nu 150 elever på skolan. Vi blir trångbodda och är i behov av en tillbyggnad för att klara av det, säger Johan Johansson som är rektor för Hästö- och Tullskolan. 

Planen är att den paviljong som det planeras för står färdig i januari eller februari. 

– Tills dess har vi en kortsiktig lösning som går ut på att klassrum och fritidshem får samsas om lokalerna och likaså skolsköterska och speciallärare. Vi får också tillgång till en lokal tvärs över vägen för att ha textilslöjd i, berättar Johan Johansson. 

Han tror att det närmaste halvåret blir tufft. 

– Vi behöver paviljongen så snabbt som det bara går. Men tack vare fantastisk personal tror jag ändå att vi ska klara av det, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista