Kenneth Johansson är chef för vatten och avlopp på Karlskrona kommun. Han tycker att miljön är den stora vinnaren när olika områden i skärgården ska ställa om till kommunalt vatten och avlopp. Foto: Molly Berggren.
Karlskrona

Positiva reaktioner på omställning till kommunalt vatten

1:01 min

Att ställa om till kommunalt vatten och avlopp i Karlskrona skärgård kostar flera hundra tusen för de boende, men enligt Kenneth Johansson, chef för vatten och avlopp på Karlskrona kommun, har reaktionerna trots allt varit positiva.

Kenneth Johansson tycker att miljön är den stora vinnaren och att omställningen höjer kvaliteten på husen.

– Många ser ju att det är en bekvämlighet, man vill kunna duscha, man vill gå på en vattentoalett, säger han.

Dessutom menar han att omställningen ofta innebär en värdestegring av huset.

– Sedan finns det såklart de som är där väldigt få veckor som tycker att det är mycket pengar med ett par hundra tusen för att bara vara där ett par veckor, men de kanske funderar på att bygga ut eller bygga till, säger han. 

Vad säger ni till de som är i huset bara några veckor under sommaren?

– Problemet är att vi kan inte ta hänsyn till sådana skillnader. Bygger vi ut i ett område så har vi ju samma kostnad för alla hus som ligger där. Sen hur mycket man utnyttjar det är upp till respektive fastighetsägare.

Tror priserna kommer stiga
Philip Andersson på Svensk Fastighetsförmedling i Karlskrona upplever att kunderna i dag ställer högre krav på standard på sitt boende. Han tror att priserna kommer att stiga på de hus som installerar kommunalt vatten och avlopp.

– Det är jättesvårt, jag kan inte uttrycka mig i kronor och ören, eller någon procentuell ökning på något sätt, men med tiden absolut tror jag man kommer vinna på det som fastighetsägare att ansluta sig. Men det sker inte över en natt, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista