Nicklas Platow utmanar Camilla Brunsberg inför nästa års val. Foto: Sveriges Radio.
Karlskrona

(M)aktkampen i Karlskrona - vanligare i framtiden

"Det har skett bakom lyckta dörrar"
3:30 min

Det är inte vanligt att partikamrater öppet utmanar varandra om makten, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oskarsson om maktkampen som blossat upp inom moderaterna i Karlskrona. Men det kommer att bli vanligare, menar han.

Det var i förrgår som moderaten Nicklas Platow gick ut i media och öppet utmanade partikollegan och kommunalrådet Camilla Brunsberg om makten.

Enligt Henric Ekengren Oscarsson, statsvetare och professor vid Göteborgs universitet, finns det ett tryck på förändring, att medborgarna och väljarna ska bli mer involverade i valet av sina företrädare. 

Öppna nomineringsprocesser
– Jag tror att vi kommer få se mycket mer öppna nomineringsprocesser, det blir ett konkurrensmedel gentemot väljarna att säga att "I det här partiet håller vi en levande diskussion och här har vi lite olika åsikter och utgångspunkter och det är inget vi håller hemligt", säger han.

Bakgrunden till att man vill involvera väljarna mer i valen är att antalet partimedlemmar minskar och är nu 300 000. De får då enormt inflytande på vilka personer som står på kandidatlistor säger Henric Ekengren Oscarsson.

Lite insyn
– Det är väldigt mycket makt i den svenska demokratin som fördelas när partierna internt bestämmer vilka som ska stå på listor och i vilken ordning.

Det här är något som allmänheten har väldigt lite insyn i säger Henric Ekengren Oscarsson. Och om han får sia tror han att vi får se väldigt mycket öppnare nomineringsprocesser i framtiden.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sverigesradio.se

Andrea Jilder
andrea.jilder@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".