Praktiska Gymnasiet i Karlskrona. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Karlskrona

Gymnasium på svart lista - rektorn inte orolig

Friskolekoncernen Praktiska som bland annat har en gymnasieskola i Karlskrona pekas ut på en lista över företag som har mycket hög risk att gå i konkurs. Koncernen gick drygt 26 miljoner back förra året, men varken rektorn i Karlskrona eller företagets kvalitetschef är oroliga. 

Det är kreditupplysningsföretaget UC som granskat 129 friskoleföretag och menar att risken för konkurs inom branschen har mer än fördubblats de senaste fem åren. Risken är nu 25 procent högre än snittbranschen när det gäller företag.

Var fjärde företag som driver friskola går med förlust, konstaterar UC efter att ha kollat hur det gått för företagen och då bland annat tittat på bokslut för förra året.

Liselotte Wiktorsson-Samuelsson som är rektor för Praktiska i Karlskrona menar dock att skolan har bra ekonomi.

– Jag är inte orolig, säger hon. 

Det är inte heller Patrik Wegelius, myndighets- och kvalitetschef på Praktiska. 

– Det är siffror som vi känt till ett tag. Största anledningen till att vi finns med på listan är resultatet för 2012 och det har vi förbättrat kraftigt, säger han. 

26 miljoner är ändå en väldigt stor summa pengar?

– Det är självklart inte bra, men en stor del av förlusten beror på omstruktureringskostnader som vi valde att lägga i en klump. De kostnaderna kommer aldrig mer tillbaka, säger Patrik Wegelius. 

Han tycker inte att Karlskronaeleverna bör vara oroliga. 

– I dag har vi siffror på plus och en stabil verksamhet. 

Kan du lova eleverna att ni finns kvar om tre år?

– Sådana löften kan nog ingen företagare ge. Men självklart är ambitionen att skolan ska finnas med om både tre och tio år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista