Vissa svenska sjökort har hundra år på nacken. Foto: Sveriges Radio.
Blekinge

Sjökort från 1800-talet orsakar grundstötningar

"Vi hoppas på bättre teknik i framtiden"
1:15 min

Efter Sjöfartsverkets efterlysning i somras har över hundra tips på uppdateringar av sjökorten kommit in. Vissa av de svenska korten är uppmätta för över hundra år sedan och är minst sagt opålitliga. 

Sjöfartsverket jobbar just nu på att få in så många uppdaterade uppgifter som möjligt för att sjökorten ska fylla sin funktion. 

Niclas Hammarkvist är nautisk redaktör på Sjöfartsverket och berättar att de flesta rapporterna har kommit in från Stockholmstrakten och runt Västkusten. Men ett par har ändå kommit in i Blekinge och de har lett till uppdateringar på sjökorten.

– Utanför Kuggeboda rapporterades det om ett grund rakt utanför en ångbåtsbrygga och nära Skillingenäs har det bildats uppgrundningar som nu lagts in på korten, berättar Niclas Hammarkvist.

Många av sjökorten grundar sig på uppmätningar som gjordes så tidigt som mitten av 1800-talet. Niclas Hammarkvist menar att i kombination med ny teknisk utrustning som används av båtägare så blir det en ännu större skarv.

– Förr i tiden var man mycket skicklig på att navigera till exempel genom handlodning. Nu används gps och liknande och då räcker inte det gamla underlaget till, säger han.   

När Sjöfartsverket får in ett tips så kontrolleras det genom högupplösta flygbilder. Om tipset är korrekt så uppdateras kortet. 

Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Det är både tidskrävande och omständigt. Men i framtiden hoppas vi få teknik som ska underlätta så att vi kan göra mer frekventa uppdateringar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".