1 av 2
Lars Olsson avdelningschef på länsstyrelsen gillar gräs. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 2
Det är den här gräsmattan det rör sig om. Kan den vara ända sedan 1500-talet? Per Ericsson undrar. Foto: Carina Melin/SR.
Ronneby

Historiskt gräs stoppar Heligas p-planer

Kan gräs vara från 1500-talet?  Det har blivit en knäckfråga sedan kyrkan i Ronneby vill utöka sin parkeringsplats vid Heliga Kors kyrka. Länsstyrelsen säger nej med hänvisning till att gräset kan ha funnits sedan reformationen.

Per Ericsson som är ekonom på Svenska Kyrkan i Ronneby tycker att påståendet är så dumt att det egentligen inte borde bemötas.

Så de 20 som inte kommer först till kyrkan tvingas rusa ut varannan timme och lägga i p-automaterna.

Flytta häck
Därför vill församlingen flytta en häck fyra meter för att få lite fler parkeringar, men då försvinner samtidigt en bit av gräsmattan runt kyrkan, och det vill inte länsstyrelsen acceptera eftersom "det kulturhistoriska värdet i gräsytorna är mycket höga då de i stort kan förmodas vara oförändrade sedan reformationen".

Men att på detta sätt försöka K-märka gräs är så fruktansvärt dumt att det egentligen inte borde bemötas, anser Per Ericsson.

100-årigt gräs
Och Haldo Edlund i Hushållningssällskapet i Skåne, som är den som lantbruksuniversitetet i Alnarp hänvisar till, han har aldrig hört talas om gräs i Sverige som är äldre än 100 år.

Lars Olsson är avdelningschef på kulturmiljö, och säger att det egentligen inte handlar om hur gammalt gräset vid Heliga Kors kyrka är, utan om själva förändringen av miljön runt kyrkan.

Svenska kyrkan i Ronneby har överklagat ärendet till Förvaltningsrätten i Växjö.

Carina Melin
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista