Den stora efterfrågan på ekologiska bananer gör att bananerna levereras gröna till butikerna. Foto: Billy Abraha/ Sveriges Radio
Olofström

Rusch efter eko-bananer efter giftlarm

Ekologiska bananer blir allt mer populära. Efter att Dagens Nyheter avslöjade att upp till sju olika gifter kunde förekomma i en och samma banan, så har det till och med blivit brist på eko-bananer på sina håll. I en av Olofströms fruktdiskar har man märkt av det ökade intresset. 

Efter en rundringning till tre olika matbutikskedjor i Blekinge kunde alla bekräfta att de ekologiska bananerna har ökat i popularitet på senare tid och i nuläget är det till och med brist på eko-bananer på sina ställen. 

I en av livsmedelsbutikerna i Olofström står Maj-Britt och Hans Blomkvist. Båda säger att de tänker mycket på hur bananerna produceras. 

– Det är ju stor fara för de som skördar och befinner sig på höga höjder. Och så är de ju säkert besprutade, säger Hans. 

Ändå vill han vara ärlig och säger att han brukar köpa det som är billigast. 

– I slutändan tror jag inte att det skiljer sig så mycket mellan ekologiska och vanliga bananer, säger han. 

Maj-Britt tycker däremot att det är viktigt att välja det kravodlade alternativet.

– Vi bör hjälpa de som producerar maten så mycket vi kan, säger hon. 

Madeleine Larsson är ansvarig för frukt och grönt i affären. Hon har märkt av ett klart större intresse för kravodlade bananer. 

– Kunderna vill ibland veta hur mycket bekämpningsmedel det är i kravbananerna. Då säger jag att det är mindre än i de vanliga, säger hon.

Om hon ska beskriva skillnaden mellan krav och vanliga bananer säger hon såhär:

– Kravodlade är godare och smakar mer banan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista