De båda helikoptrarna på väg mot sin karantän i Linköping. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten.
Kallinge/Linköping

Veterinär undersöker helikoptrar

1:21 min

När helikoptrarna som varit ombord på HMS Carlskrona nu återvänt till Sverige dröjer det innan de kan användas igen. Först sätts de två maskinerna i karantän under tio dagar, men försiktighetsåtgärderna tar inte slut där.

Rutinerna för de båda helikoptrarna är egentligen inte helt olik rutinerna om du skulle få för dig att importera en hund eller en katt – först en tids karantän och sedan en undersökning av en veterinär.

Letar efter bakterier
Maskinerna har under fyra månader varit ombord på HMS Carlskrona, men de har också stått uppställda i Djibouti. Och även om man städat dem noga inför hemtransporten bedömer man alltså att det finns risk för smitta.

– Det handlar främst om att leta efter jordrester som kan innehålla bakterier eller mikroorganismer som inte finns i Sverige, berättar Lasse Jansson som är informationschef på helikopterflottiljen.

Kollade två gånger
Till slut får helikoptrarna återvända hem till tredje helikopterskvadronen i Ronneby, men först väntar alltså ett veterinärbesök.

– Jag var faktiskt tvungen att kolla två gånger i pappren, men han som kommer är faktiskt veterinär, säger Lasse Jansson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Helikopter 15

Maxhastighet:
168 knop

Marschhastighet:
145 knop

Max flygtid:
2,5h

Motor:
Turbomeca Arrius 2K2 (2x797 hk)

Passagerare:
2-3st (6-7st

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista