1 av 3
Ingvar Svensson i vad som skulle kunna vara en djungel i Costa Rica, men istället så handlar det om besprutade jättebjörnlokor i Lyckeby. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 3
Just de här plantorna blev besprutade för två veckor sedan och inom kort kommer de att vara helt döda. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
3 av 3
Kommunen hade hoppats att hacka och lie skulle räcka, men istället blev det Roundup som fick användas som vapen. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Karlskrona

Kriget mot lokan går trögt

1:35 min

Karlskrona kommun har fått tänka om i sitt krig mot den giftiga växten jättebjörnloka. För ett år sedan sade man att plantan skulle vara utrotad inom fem år, men verkligheten blev en annan.

Vi står i utkanten av Lyckeby, men det skulle lika gärna kunna vara mitt i Costa Ricas djungel. Blommor som påminner om krondill på anabola steroider sträcker sig tre, kanske fyra meter upp mot himlen och vissa av stammarna är tjocka som underarmar.

För ett år sedan sade man på kommunen att plantan skulle vara utrotad om fem år, men man har fått tänka om. Nu tror man mer på ett tioårigt arbete.

Lie var inte nog
I Karlskronas krigsförklaring mot den giftiga växten sa man att lie och hacka skulle vara tillräckliga vapen, men trots sin policy mot besprutning har man fått gå över till kemisk krigsföring.

– Plantorna kommer upp igen, så vi måste använda bekämpningsmedel för att döda den, säger Ingvar Svensson som är enhetschef på parkförvaltningen. 

Beslutet att utrota blomman har tagits eftersom växtsaften i stammen är giftig och kan i kombination med solljus orsaka brännskador på huden.

30 000 frön
Men som Karlskrona kommun redan anat kommer det att bli ett tufft jobb. Varje planta kan innehålla upp emot 30 000 frön, och trots ett beslut om utrotning så tror Ingvar Svensson att blomman inte kommer att vara borta om ens tio år.

– Nej, många av plantorna står på privat mark och där kommer vi ta kontakt med markägaren. Så helt rena tror jag inte att vi kommer att vara, men det kommer att vara betydligt bättre än idag.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista