Foto:Babyjungeln/Handout/Scanpix.
Blekinge

Blekinge fortsätter med virkade bläckfiskar

4:18 min

Landets neonatalavdelningar blir överösta med virkade bläckfiskar från privatpersoner. Den danska trenden som spridit sig till Sverige stoppas i Skåne, eftersom gosedjuren kan innebära infektionsrisk för de för tidigt födda barnen. Men i Blekinge fortsätter man använda bläckfiskarna. 

Marita Jonsson är barnsköterska på neonatalavdelningen i Karlskrona. Hon berättar att bläckfiskarna är en trygghetssak för barnen. Genom sociala medier har fenomenet spridit sig och Blekingesjukhuset har fått bläckfiskar från privatpersoner i såväl Tving som Falkenberg.

Region Skåne har nu bestämt att slopa de virkade djuren eftersom man inte kan garantera att de inte innebär en smittorisk för barnen. Men så resonerar man inte inom Landstinget Blekinge. 
– När vi får dem tvättar vi dem i 60 grader och torktumlar dem. Våra patienter får ha egna gosedjur med sig, så för oss är det ingen konstighet att de får ha kvar bläckfiskarna, säger hon. 

Bläckfiskarna följer konsumentverkets regler och får därför inte vara mindre än fyra centimeter runt huvudet och ha som längst 22 centimeter långa armar. De mjuka bläckfiskarna skapar trygghet hos barnen, som ofta tar tag i sina sondsladdar om de inte har något annat i närheten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista