1 av 2
David Adam är folkmusikern som flyttade till Blekinge från Skottland. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
2 av 2
Davids quesadillas. Foto: Malin Hjulström/Sveriges Radio.
Mathörnan

Mexikanskt till säckpipetoner i dagens Mathörna

4:32 min

Mathörnan åkte denna vecka till Hallabro för att laga mat med skotten och folkmusikern David Adam. Som man kanske kunde tro blev det inte haggis, utan mexicansk, ackopanjerat av säckpipemusik. 

David Adam är en välmeriterad folkmusiker från Skottland som sedan ett år bor tillsammans med sin sambo och deras dotter i Hallabro.

I huset hänger instrument efter instrument på väggarna. David spelar både säckpipa, flöjt och gitarr. Musiken betyder mycket för honom och särskilt folkmusiken. Förutom att han jobbar som musiklärare på Karl Oskar-skolan så är han med i Blekinge spelmansförbund. 

– Det är bra för mig att få lära mig en del svenska låtar också. 

Han har med sig den skotska traditionen av att använda spelandet på ett så socialt sätt som möjligt. 

– Vi har mycket "sessions" där man sitter på en pub och spelar en låt, tar en paus och dricker öl, sedan spelar man en låt till. Det är ett väldigt bra sätt att lära känna folk, säger han. 

David Adam hade en tanke om att bjuda på den klassiska skotska inälvsrätten haggis, men tyckte att det skulle ta för lång tid. 

– Dessutom behöver du nästan alla delar på hela djuret för att laga den. 

Istället valde han den mexikanska rätten quesadilla med tomat, ost, skinka och egenodlad chili. Han berättar att det är den perfekta snabbrätten, särskilt efter en kväll på puben när man just har kommit hem. 

– Du rör ihop ingredienserna, lägger i ett bröd som du viker ihop, värmer i en panna och serverar med sallad, förklarar han. 

Quesadillas

Tortillas
1,5 dl riven ost
2 tomater
1 chilli/jalapeno
en halv paprika
några skivor skinka
salt, peppar och oregano

Skär tomater, paprika och skinka i bitar. Finhacka chillin och blanda sedan ihop alla ingredienser (utom tortillan).

Värm en stekpanna och lägg i ett tortillabröd. Bred ett tunt lager av fyllningen på halva brödet och vik brödet på mitten. Stek en stund på båda sidor tills osten har smält. Servera med en fräsch sallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista