Utlånade nycklar betyder utebliven försäkring. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Försäkring gäller inte när nycklar lämnats ut

1:27 min

Allt fler privatpersoner lämnar ut husnycklar till hantverkare och andra som jobbar i deras hem. Även om det är mycket få som råkar ut för stölder på grund av detta så uppmanar försäkringsbolagen husägare att vara försiktiga.

Anledningen är att om man lämnat ut en nyckel och blir av med saker så gäller inte försäkringen.

– Grundregeln är den att om tjuven använder en nyckel som han eller hon har fått eller har tillgång till då är det inte ett inbrott och då gäller inte försäkringen, säger Daniel Claesson, pressansvarig på försäkringsbolaget If.

Men det är få stölder som polisanmäls där husägare blivit av med saker utan att ha haft inbrott. Men i takt med att allt fler lämnar ifrån sig nycklar ökar också riskerna, säger Daniel Claesson.

– Det är klart att när fler och fler anlitar olika typer av tjänster i hemmet så ökar ju tillfällena och också risken för att man kan råka ut för någon skum typ och bli av med saker.

Men försäkringen kan ändå gälla, om man låser in sina saker.

– Lämna inte ut nycklar i onödan och ta reda på vilka det är som jobbar där. Sedan kan det vara klokt att låsa in de värdesaker man är särskilt rädd om. För har man låst in dem i ett rum eller i en garderob eller liknande då gäller försäkringen som vanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista