Ulf Lindahl, marinbiolog på Länsstyrelsen Blekinge, gläds åt den senaste inventeringens resultat. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Blekinge

Rekordmycket abborryngel längs Blekinges kust

1:28 min

Länsstyrelsens årliga inventering av fiskyngel visar att det finns rekordmycket abborryngel längs med Blekinges kust i år.
– Man skulle kunna kalla det en explosion av abborryngel ute i vattnet kring Blekinge, säger marinbiologen Ulf Lindahl.

I år är det fjärde året som Länsstyrelsen Blekinge är ute och inventerar fiskyngel. Och i år är det extremt mycket mer abborryngel än tidigare.

– Det var mycket mer än vad vi sett tidigare år. Det är roligt för vi har ju sett under flera års tid att abborren har sett ut att minska så det har varit bekymmersamt, säger marinbiologen Ulf Lindahl. 

Gillar varmt väder
Vad det beror på att det är så många fler abborryngel är svårt att veta men gissningsvis är det varmt väder som gjort det gynnsamt för abborren.

– De vill ha det så varmt som möjligt, det är därför de trivs långt inne i vikar som blir uppvärmda snabbt, säger Ulf Lindahl.

Inga i öst och väst
Länsstyrelsens yngelinventering har gjorts längs hela Blekinges kust och det visade sig att antalet yngel är ojämnt fördelat i länet. På vissa ställen finns det väldigt mycket, medan i Valjeviken i väster och Torhamnslandet i öster hittades inte ett enda abborryngel. Vad det beror går dock inte att säga i nuläget.

Hoppas på överlevnad
Nu hoppas Ulf Lindahl på att så många som möjligt av ynglen överlever och att det på så vis blir fler abborrar längs Blekinges kust framöver.

– Det ska bli kul att se om den här väldigt starka årskullen överlever så att vi får se dem i provfisket och vi kan meta dem sen om några år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista