1 av 4
2 av 4
Hundbloggaren Magnus Berg ger tips på hur man kan aktivera sin hund. Hans långhåriga schäfer Enzo tycker om att simma och att spåra. Foto: Martin Tuomolin/Sveriges Radio
3 av 4
Schäferhanen Enzo står redo. Så snart han får kommando av husse Magnus berg ska han leta efter Eftermiddagens gömda programledare. Foto: Martin Tuomolin/Sveriges Radio
4 av 4
Schäferhanen enzo blir intervjuad av eftermiddagens Yamile Lindgren.
Hundens dag

Hunden Enzo letar efter Yamile

Hunden sägs vara människans bästa vän och just i dag är det Hundens dag. Eftermiddagens programledare Yamile Lindgren gav sig ut till skogen vid Rosenholm för att prata med hundbloggaren Magnus Berg som var ute med sin långhåriga schäfer Enzo.

Magnus berättade om hur hundarna berikar våra liv och hur vi kan berika deras. Han gav exempel på enkla men annorlunda aktiviteter. 

- Är man ute och går med hunden kan man sätta fast godisbitar i barken så att hunden får ställa sig på bakbenen och leta och jobba för att få sin föda.

Det är också viktigt att man berikar miljön i en hundgård, säger Magnus Berg.

- Det finns bestämmelser som reglerar detta och till exempel kan man ha ett cementrör som hunden kan krypa igenom och gräva i. Och vill man vara inomhus är skattjakt alltid en bra grej. Hemmiljön är viktig att tänka på för att berika hundens liv även när man är hemma med den.

En annan lek som de flesta hundar både tycker om att göra och kan lära sig är att spåra och söka efter personer eller saker. Magnus Bergs långhåriga schäferhane Enzo fick i uppgift att leta efter Yamile som gömde sig bakom en sten.

Lyssna här: "Det är viktigt att berika hundens liv"

Enzo letar efter Yamile

Titta på kurragömmaleken här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista