Foto: Cajsa Vingros Carlson/Sveriges Radio
Blekinge

Värmen ger fåglar beslutsångest om flytt

Det allt varmare klimatet gör att Blekinges fåglar blir förvirrade och inte vet när det är dags att flytta till varmare breddgrader.

– En del arter kommer tidigare och en del arter har strategier att stanna kvar längre på hösten eller till och med övervintra, säger Mats Olsson som är ordförande i Västblekinges Ornitologiska förening.

Spännande fågelliv väntar
Klimatförändringen gör också att det kommer nya fågelarter till länet samtidigt som en del fåglar som varit vanliga blir alltmer sällsynta.

– Vi blir av med vanliga arter, som till exempel tofsvipa, stenskvätta och sånglärka i Blekinge, i vissa områden har de helt försvunnit, menar Mats Olsson.

Han säger också att våra vanliga fågelarter i länet har flyttat sin gräns norrut eftersom det där är bätte tillgång på föda.

Mats Olsson tycker att det är spännande eftersom alla som bor i södra Sverige kommer att få uppleva färgstarka arter som kommer från södra Europa.

– Det är ju en kick att få se nya fåglar, men flera arter kommer också att försvinna från Sverige, konstaterar Mats Olsson.

Det är forskarna vid Ottenby fågelstation på Öland som tittat närmare på när fåglarna flyttar. Där finns uppgifter på fåglarnas genomsnittliga ankomst- och bortflyttningsdatum sedan många år tillbaka. Tidigare har man inte bearbetat  uppgifterna från höstarna, utan det gjordes först nyligen.

En del fåglar stannar kortare tid, andra längre
De nya rönen visar att två tredjedelar av de arter man har kollat , drar tidigare på höstarna.

 För vissa arter är skillnaderna mycket stora. Göktyta, rödstjärt, buskskvätta, gräshoppssångare, sävsångare, trädgårdssångare, svarthätta, grönsiska och rosenfink drar alla söderut minst sju dagar tidigare jämfört med snittet för perioden 1972 till 2012.

Ett fåtal arter gör tvärtom, drar senare på höstarna. Hit hör blåhake, svart rödstjärt och trädkrypare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista