Arbetsmiljöverket ska granska landets skolmiljöer. Foto: Henrik Olsson, P4 Blekinge

Arbetsmiljöverket granskar skolmiljön

Före år 2017 ska Arbetsmiljöverket ha inspekterat 30 procent av landets skolor. Verket vill komma till rätta med hög arbetsbelastning, hot och våld och lokaler som inte motsvarar behoven.

– En god arbetsmiljö är en grundförutsättning för att lärare och elever ska kunna koncentrera sig på undervisningen och trivas i skolan. Med vår fleråriga och rikstäckande satsning vill vi bidra till att huvudmännen skapar just detta, och därigenom en bättre svensk skola, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Flertalet kommuner och 25-30 privata skolhuvudmän får besök av verket. Därefter besöks ett antal enskilda skolor under varje huvudman. Även skolor under mindre huvudmän ska inspekteras.

Det är både grund- och gymnasieskolor som ska inspekteras.

Det systematiska arbetsmiljöarbetet brister i skolan, skriver Mikael Sjöberg. Undersökningar uteblir eller är bristfälliga, riskbedömningar dokumenteras inte, åtgärder genomförs inte och handlingsplaner saknas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista