Röda prickar på en karta visar vart du ska gå för att få se bilder och höra ljud om platserna. Foto: Screenshot från appen
KARLSKRONA

Genom ny app ska Karlskronas gator bli museum

3:36 min

Tänk att du står på Fisktorget i Karlskrona och så plötsligt i din mobil dyker det upp en bild över hur det såg ut för hundra år sedan på just den platsen. Det kan bli verklighet.

Ett samarbete mellan BTH, Blekinge Museum och Hi-Story ska göra Karlskronas gator till ett levande bildmuseum.

Roger Ohlsson är interaktionsdesigner och han förklarar vad det är du ska kunna göra exakt:

– Du ska kunna gå runt i Karlskrona och leta upp platser där du kan se bilder i din telefon. Du för din telefon runt i miljön och då ska du se arkivbilder på hur det kan sett ut för 100 till 150 år sedan, förklarar Roger Ohlsson.

Gatan blir museum
Tanken är att man genom den nya appen ska göra Karlskronas gator till ett museum. Med hjälp av en vanlig smart mobil eller läsplatta ska sedan vem som helst kunna gå en runda på stan, hitta gamla bilder på hur det såg ut och kunna läsa lite om platsen.

– Tänk att stå nere på Fisktorget och se den gamla Saluhallen växa fram i telefonen i sin rätta miljö där den stod en gång i tiden. Det tycker jag är väldigt häftigt, säger Roger Ohlsson.

– Du kan gå ner på museet och se dem också, men det är roligare att se i dess rätta miljö.

Vill nå ut
Appen är ett projekt mellan Blekinge tekniska högskola, företaget Hi-story och Blekinge Museum. Museichefen Marcus Sandekjer förklarar varför de är intresserade av tekniken:

– Vi är inne i en fas där vi försöker titta på teknikutvecklingen som en jätteviktig punkt. Det är en möjlighet att nå ut till människor utanför museet, säger Marcus Sandekjer och fortsätter:

– Vi sitter på fantastiska foton och bilder och alla sätt som vi kan föra ut dem på är spännande.

Även om museet är intresserade har de inte bestämt om de ska vara med fullt ut.

– Vi håller på med tester just nu, och beroende på hur de faller ut får vi titta på vår ekonomi och se hur det ser ut. Kanske kan vi hitta fler samarbetspartner som är intresserade, säger Marcus Sandekjer.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista