Undersköterskan Eva-Marie Johansson och hennes kollegor slår nu larm om att gränsen är nådd när det gäller besparningar. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Karlskrona

Personal på Adlersten: "Säkerheten kan gå förlorad"

Eva-Marie Johansson: "Gränsen är nådd"
7:36 min

Äldreomsorgspersonal i Karlskrona slår larm om att de äldre inte får den omsorg de har rätt till. Eva-Marie Johansson befarar att säkerheten för de gamla inte kan fastställas. 

Högre arbetsbelastning och färre i personalen gör att vårdtagarnas rättigheter inte kan tillgodoses. Det anser personalen på boendet Adlersten, där 28 dementa eller multisjuka äldre just nu bor. 

Undersköterskan Eva-Marie Johansson är en av dem som slår larm och berättar att det senaste besparingspaketet gjort arbetssituationen ohållbar. 

– Det har blivit allt mer slimmat med fler uppgifter men färre personal. Det drabbar de gamla som vi värnar om, säger hon. 

Sociala biten uteblir
Hon är till exempel orolig att säkerheten för de gamla går förlorad när det inte finns tillräckligt med folk som kan se till dem. Hon konstaterar att de små stunderna av socialt umgänge är ett minne blott. 

– Det känns väldigt frustrerande. Jag blir stressad på många olika sätt, bland annat i och med det administrativa arbetet som har ökat. 

Besviken på politikerna
Eva-Marie Johansson berättar att hon är besviken på politikerna. Fackliga representanter har fått svaret att det inte finns pengar. 

– Men det anser jag att det finns. Det är skattepengar och de måste få lov att gå till våra gamla, säger hon. 

Som en kommentar till kritiken svarar vice ordförande i äldrenämnden Kent Lewén (FP) att man kommer att ta upp ämnet till diskussion under dagen. Han vill inte ställa upp på en intervju innan han har pratat med kollegorna i nämnden. 

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sverigesradio.se

Stina Linde
kristina.linde@sverigesradio.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".