Allt fler cigaretter beskattas. Foto: Scanpix
Karlskrona

Färre oregistrerade cigaretter säljs i Karlskrona

4:40 min

Antalet obeskattade cigaretter som säljs i Karlskronas butiker har minskat - det visar Handelns Utredningsinstituts undersökning. Det handlar om cigaretter som folk smugglat in i Sverige, köpt över nätet eller helt enkelt tagit in lagligt för att sedan sälja vidare i en butik.

Numera handlar det om några få procent av cigaretterna som säljs - 3,5 procent. Förra året var det nästan var femte cigarett - 18,9 procent.

Karlskrona kommun har medvetet arbetat för att minska detta tillsammans med polisen och länsstyrelsen.

Alma Ceric som är miljöinspektör på kommunen säger att hon inte vet exakt vad det beror på men att det kan ha att göra med det arbete som kommunen, länsstyrelsen och polisen tillsammans har lagt ner. 

– Vi har besökt nästan alla tobaksförsäljningsställen i stan. Vi har också informerat försäljarna om att de inte får sälja till folk under 18, säger hon. 

Besöken som Alma Ceric och hennes kollegor gör är både anmälda och oanmälda. 

– Vi tittar i lager, bakom disken och i andra utrymmen. De flesta är positivt inställda även när vi kommer oanmält, säger hon. 

Kan nedgången bero på att smuggelciggaretterna säljs på andra ställen än i butiker?

– Det kan jag inte svara på. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista