Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Blekinge

Varor för 6 miljarder stjäls

Varje år stjäls det för sex miljarder kronor i butiker runt om i landet. Snatterierna och kundstölder har inte minskat, trots att antalet polisanmälningar har gått ner de senaste åren.

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel, och säger i ett pressmeddelande att snatteri och stölder är ett stort problem idag.

I slutändan är alltid det någon annan som får betala för stölderna och omräknat per hushåll handlar det om extra kostnader på över 1 000 kronor per år.

För att minska stölderna vill Svensk Handel bland annat att begreppet snatteri tas bort ur lagstiftningen och att beloppsgränsen för stöld sänks. Straffen för upprepade stölder måste skärpas och polis och åklagare måste prioritera bekämpandet av häleri, menar de. Svensk Handel kräver också lagändringar som gör det lättare för butiker att porta kända snattare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista