Musikredaktören Alf Carlsson står framför en bokhylla full av skivor med Elvis "Are you lonesome tonight" i handen. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
1 av 5
Alf Carlsson, musikredaktör, med en av samlingens guldkorn, Elvis "Are you lonesome tonight". När Affe var sju år fick han frågan "Vem är din favorit, Elvis eller Tommy?" Affe hade ingen aning om vem någon av dem var utan svarade Tommy (Steele) vilket han senare fattade var helt fel. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
En närbild på en bokhylla full med cd-skivor. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
2 av 5
40 000 CD finns i radions arkiv. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Sven Olsson, arkivföreståndare på Blekinge musiksamlingar letar efter lokal musik i en bokhylla full av cd.skivor. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
3 av 5
Sven Olsson sorterar ut all lokal musik som ska bevaras hos Musik i Blekinge. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Absolute Music-skivor som ligger i stor hög. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
5 av 5
Absolute Music på hög. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
P4 Blekinge för Världens Barn

P4 Blekinges skivarkiv säljs: "En liten bit av hjärtat som försvinner"

1:25 min

I samband med P4 Blekinges insamling för Världens Barn auktioneras hela kanalens skivarkiv ut. 40 000 CD och 12 000 LP-skivor som inte längre används kan nu hamna hos privata musikälskare.  

Det är via en auktionssajt som det digra skivarkivet ska säljas. Men exakt alla blir inte till salu. En  del av skivorna tar Musik i Blekinge nämligen hand om. Det handlar om den musik som har lokal anknytning. 

– Det betyder mycket för vår samling. Det är flera nya namn som dyker upp som jag inte hört talas om, berättar Sven Olsson, arkivföreståndare på Musik i Blekinge, medan han går igenom tusentals CD i radions lokaler. 

Höra farfar spela rock
För att den lokala musiken ska bli tillgänglig för allmänheten kommer den att digitaliseras och bli sökbar på Blekinge musiksamlingars hemsida

– I framtiden kommer förhoppningsvis någon att med tårar i ögonen att kunna leta upp rätt fil och lyssna när farfar spelar rock, säger Sven Olsson. 

För en person är det kanske lite extra känslomässigt att skivarkivet nu ska säljas. Alf Carlsson arbetar som musikredaktör på Sveriges Radio och beskriver skivarkivet, med sina 40 000 CD, 6 000 LP-skivor och 6 000 singlar som "fantastiskt".

Genom åren har Alf Carlsson lagt en stor del av sin arbetstid på att registrera, lyssna på och köpa in skivor. Men de senaste åren har de fysiska skivorna spelat ut sin roll.

– Numera är allt datoriserat, så vi har ingen användning för skivorna, förklarar Alf Carlsson.

"Bit av hjärtat"
Ändå betyder samlingen mycket för honom.

– Det är en liten bit av hjärtat som försvinner. Men man kan inte hindra tidens tand, säger han.

Någon personlig favorit ur arkivet kan Affe inte bestämma sig för. 

– Det beror på vad jag känner för för stunden, allt från Cornelis Vreeswijk till Iron Maiden, säger han.   

Information om auktionen kommer inom kort. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista