Stora satsningar i Karlskrona innebär att det behöver lånas mer pengar. Foto: Stina Linde/Svriges Radio.
Karlskrona

Svårt att låna mer pengar för Karlskrona kommun

1:49 min

Karlskrona kommun riskerar att få sin ekonomi rejält granskad. Kommunen får bara låna 250 miljoner kronor till av den egna banken Kommuninvest - sedan är det stopp.

De stora satsningarna som är på gång kräver större lån än så och då måste hela kommunen kreditprövas.

Per Jonsson är ekonomichef i kommunen:

– Om vi behöver låna mer pengar än vi tidigare tänkt oss och vi når en kritisk gräns så måste vi ta förnyade samtal med de som lånar ut pengar till oss. Och få en ny gemensam samlad bedömning om hur läget ser ut i kommunen, säger han.

Stora projekt
Östersjöhallen och idrottshallen behöver renoveras och byggas om. Ett nytt stadsbibliotek har det pratats om länge. Och brandstationen måste flyttas för att ge plats åt ett nytt bostadsområde.

Notan för allt det här är 365 miljoner kronor. Problemet är bara att kreditutrymmet, alltså det kommunen får låna, inte räcker till.

Varje invånare skyldig
Karlskrona kommuns skuld har vuxit de senaste tio åren. Som en jämförelse kan man säga att varje Karlskronabo är skyldig Kommuninvest 10 000 kronor mer än invånare i städer som påminner om Karlskronas storlek.

För tio år sedan var skuldberget 3 miljarder kronor. Idag är det 4,5 miljarder kronor.

Men Per Johnsson påpekar att kommuninvånarna också fått en del för pengarna:

– Vi har fått ett nytt kraftvärmeverk och snart helt ny vattenförsörjning.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista