1 av 2
Mattias Håkansson och Birgitta Jansson blev helt enkelt sittande på gården tillsammans med de andra rullstolsdansarna. Foto: Carina Melin/SR.
2 av 2
Mattias Håkanssons rullstol gräver ner sig i sanden. Foto: Carina Melin/SR.
Karlskrona

Utestängda rullstolsdansare fick sitta på gården

1:25 min

När Karlskronas framgångsrika rullstolsdansare kom för att börja terminsstarten i tisdags kväll fanns det ingen ramp till Chapmansskolans gymnastiksal, så de blev utestängda och blev helt enkelt sittande på skolgården i stället för att träna.

Birgitta Jansson är ordförande i Karlskronas Handikappidrottsförening, och hon är både ledsen och upprörd.
– Vi fick sitta utanför och prata om hur vi skulle bete oss och vad vi skulle göra för att någon ska lyssna på oss och förstå hur det känns att känna sig så utanför, och är man handikappad är man fruktansvärt utanför ändå, säger hon.

Birgitta och de andra rullstolsdansarna är jättebesvikna, och det fanns de som grät när de inte kom in i lokalen.

Före sommaren
När Birgitta bokade gymnastiksalen redan före sommaren, fick hon besked om att det skulle finnas en ramp så alla kom in. Karlskronas rullstolsdansare tillhör de bästa i landet och tog förra året hem vandringspokalen i SM.

Hinner inte träna
Men nu har de ingenstans att ta vägen och kommer att missa årets SM eftersom de inte hinner träna tillräckligt mycket. Mattias Håkansson är besviken.
– Vi har ju tävlingar på gång nu och vi lär ju inte kunna delta så länge vi inte kommer in och kan träna, det är en väldig besvikelse, säger han.

Förstår besvikelsen
Kajsa Samuelsson är ansvarig för tillgängligheten i Karlskrona kommuns lokaler, och hon förstår besvikelsen. Det ska byggas en ramp, men det har blivit ett missförstånd när det gäller vilket datum träningen skulle starta.
– Vi fick till oss att det skulle börja i september så att hade det inte blivit ett missförstånd så kanske det hade blivit färdigt i tid, men åtgärden kommer att göras så fort det går, säger Kajsa Samuelsson.

Carina Melin
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista