Svenska stridssjukvårdare övar med amerikanska soldater och en amerikansk helikopter i Afghanistan. Foto: Henrik Klingberg pressofficer
Karlskrona

Janette är sjuksköterskan som ska lära militära sjukvårdare att hantera trauma

Narkossköterskan Janette Johansson är en av dem som utbildar militära sjukvårdare från Norden i stridssjukvård. Det är en utbildning som pågår under veckan i Karlskrona. Deltagarna från Sverige, Danmark och Norge ska lära sig mer om traumavård.

Janette Johansson, som jobbar på Blekingesjukhuset i Karlskrona, har bland annat varit i Afghanistan med den svenska ISAF-styrkan

– Min egen erfarenhet är att det är väldigt bra att få höra och se vad som händer ute i världen innan man själv kommer dit. Att få höra någon berätta och se bilder är jättebra, säger Janette Johansson.

Svåra skador
Janette har upplevt svåra skador på nära håll, vid ett tillfälle  i Afghanistan var det en soldat som trampade på en mina och skadades svårt.

– Man börjar mala på i huvudet vad det är man har lärt sig och vad är det jag ska göra när jag kommer fram på plats, berättar Janette.

Stridssjukvård handlar inte enbart om akutvård av svåra yttre skador, utan även om att ta hand om de runt omkring som är chockade.

-- Jag fick ta hand om de de andra som var i fordonet och även de som gått utanför bilen när det small, då ska man se till att de förstår vad det är som har hänt, säger Janette Johansson.

Förberedelser
Att vara förberedd på sådana här situationer är beroende på hur man är som person, men vilken utbildning och erfarenhet man har innan man åker i väg är också viktigt, menar Janette.

– Jag har jobbat ganska länge på sjukhus och sett en del så jag var väl förberedd, säger Janette Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista