Brandbilarna har vuxit sig större. Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.
Karlskrona

Karlskronas skuldberg kan gå ut över räddningstjänsten

"Dagens brandbilar kommer inte in"
1:34 min

Karlskrona kommuns problem med att få låna pengar till investeringar ställer till det. I vissa fall handlar det faktiskt om att rädda liv.

När brandbilarna ska tvättas, repareras och hållas efter är det svårt att få in dem i lokalerna. De är från 60-talet och funkar helt enkelt inte för brandbilarna som vuxit sig allt större för varje decennium.

Enligt en flera år gammal plan ska brandstationen flytta ut en bit från centrala stan, helst till Oscarsvärn. Men det och flera andra satsningar som behöver göras kostar pengar. Faktiskt så mycket att Karlskrona kommun inte får låna till allt utan att det görs en ny kreditprövning av kommunen.

Brandstationen måste också flytta för att rädda liv. I takt med att stan växer norrut tar det längre tid att nå fram.

– Då kan vi få problem att nå fram på de tider som är fastlagda i dagsläget, säger Jörgen Persson, ställföreträdande räddningschef i östra Blekinge. 

På andra sidan stan finns Malin Federley, ny ordförande i handbollsklubben IFK Karlskrona. Både hennes klubb, Hästö IF, och Flottan vill att Idrottshallen och Östersjöhallen renoveras och byggs om.

– Det är väldigt slitet. Vi vill satsa mot toppen och då behöver man en fräsch hall. Om man tittar på KHK så har ju de fått ett lyft, säger hon.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".