Lena Gustafsson församlingspedagog i Jämjö har jobbat med konfirmander i tjugo år. Foto: Annelie Lundin/Sveriges Radio
Blekinge

Lunds stift lockar flest konfirmander

Lunds stift har bäst siffror i landet när det handlar om andelen unga som konfirmerar sig. En viktig del i att locka unga är att inte fastna i gamla hjulspår menar Lena Gustafsson som jobbar med konfirmander i Jämjö.

– Att alltid förska tänka nytt, att ta till sig hur ungas värld ser ut idag, vad de gör och är intresserade av. Det gäller att hänga med, säger Lena Gustafsson.

I Lunds stift, där Blekinge ingår, är andelen konfirmander 57,4 procent jämfört med riksgenomsnittet på 46,1 procent. Det här är siffror på hur många av de ungdomar som tillhör Svenska kyrkan som konfirmerade sig under förra året.

Mindre orter
Konfirmationsarbetet är prioriterat i Lunds stift säger Peter Lindberg, som är stiftskonsulent. Att det finns många mindre församlingar spelar också in menar han. Fler unga på mindre orter konfirmerar sig jämfört med hur det ser ut i större stadsförsamlingar.

Annorlunda idag
Procentuellt sett ser det okej ut, men samtidigt finns en nedåtgående trend i antalet som konfirmerar sig.

Lena Gustafsson säger att förr skulle alla konfirmera sig, det vara bara så. Det är annorlunda idag.

– Jag gör det om jag vill och om kompisarna vill. Det tycker jag är ganska bra, att det har blivit så. Det ska vara av ungas egen vilja för då får vi de ungdomar som är mer motiverade, säger Lena Gustafsson.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista