Elbilen spås en ljus framtid i länet. Foto: Kerstin Edquist/Sveriges Radio.
Blekinge

Elbilen är framtiden i Blekinge

"Elbilen höjer livskvalitén"
1:30 min

Med korta pendlingsavstånd och milda vintrar är Blekinge snudd på idealiskt för elbilar. Det anser Stefan Nilsson på organisationen Miljöfordon syd.

Under namnet Green Cars Rock, hade igår ett smörgåsbord med vad som kan erbjudas av miljöbilar dukats upp på festivalområdet i Norje. Många gas- och laddhybrider, men också elbilar, modellen som Stefan Nilsson tror är framtiden på sikt.

Eldrift är framtiden
– Nästan alla tillverkare pratar idag om eldrift i någon form, så jag skulle säga att det är där vi till 90 procent kommer att hamna.

När det gäller utsläppen så står transporter idag för 40 procent av de farliga ämnena. Bryter man sedan ner den siffran så kan man konstatera att personbilarna i sin tur står för hälften av den kakan. Med andra ord, det finns stora miljövinster med att gå över till en miljövänligare bil.

Kommuner föredöme
Övergången sker som bekant inte över en natt, men länets kommuner kan bli och är till viss del redan ett viktigt lok i utvecklingen.

– De bilar kommunerna köper in hamnar på en begagnatmarknad samtidigt som man skaffar sig och sprider mycket kunskap, säger Stefan Nilsson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".