1 av 6
Tove och Daniel skjuter efter bästa förmåga. Foto
2 av 6
Tove siktar mot tavlan. Foto: Daniel Kjellander
3 av 6
Bågskytten Philip Lavestål kontrollerar poängen på Daniels tavla. Foto: Daniel Kjellander
4 av 6
Tove vann pilbågsskyttet och triumferar vid sin tavla. Foto: Daniel Kjellander
5 av 6
Tove fick ett "Robin Hood"-diplom av Göran Karlsson. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio
6 av 6
Philip Lavesstål, Anton Johansson och Göran Karlsson var experter och domare när Daniel och Tove tävlade i pilbågsskytte. Foto: Daniel Kjellander
Morgonens Mästare

Vem av Tove och Daniel är den nya Robin Hood?

3:13 min

Morgonens mästare ska koras - vem av Daniel Kjellander och Tove Kluge är den bästa idrottaren? Vi inledde tävlingen med att testa pilbågsskytte på Karlskrona Bågskytteklubb.

Som de sportintresserade fånar vi är ska vi utse vem som är Morgonens Mästare - alltså den av Daniel och Tove som är bäst på att idrotta.

För att utse det här testar vi olika idrotter och styrkeprov och den som i slutändan vinner flest grenar är Morgonens Mästare.

"Håll armen rak"
Första grenen vi testar är bågskytte. Vi tog oss ut till Karlskrona Bågskytteklubb och träffade ordförande Göran Karlsson som instruerade oss i hur man skjuter:

– Du sätter pilen på strängen och med pekfinger och de två följande drar du strängen. Armen som håller bågen är rak, och jag drar strängen mot kinden så att jag kan se pilspetsen och sen släpper jag. Man ska göra det så enkelt som möjligt, instruerar Göran Karlsson.

Har blivit en materialsport
I en riktig tävling kan du få max 300 poäng. Varje pil kan ge dig tio poäng och du skjuter 30 pilar totalt. Mycket handlar om idrottaren själv, men materialet spelar också roll.

– Det har blivit en materialsport. När alla skjuter mellan 295 och 298 poäng, då börjar man leta efter saker som kan göra att man skjuter ett eller två poäng bättre för det är det som kan göra att du vinner, förklarar Göran Karlsson och fortsätter.

– På mindre nivå är det inte lika viktigt, men det är klart att det är skillnad att skjuta med en pilbåge som kostar 1 200 kronor än med min som kostar 10 000.

Morgonens mästare
Daniel och Tove gjorde upp i en minitävling. Det blev tre omgångar med tre pilar i varje. Först fick de chansen att skjuta in och sedan var det dags.

Tove inledde snyggt med 10 poäng, 9 poäng och 8 poäng i sina första tre pilar. Daniel sköt tre pilar och fick 7 poäng i varje.

Andra omgången gick det lite sämre för båda. Daniel fick 8 poäng, 6 poäng, och 4 poäng. Tove fick 9 poäng, 5 poäng och 3 poäng.

Inför sista omgången var totalpoängen jämn, Daniel hade 39 poäng och Tove hade 44.

Vem som vann? Det får du reda på om du lyssnar på ljudklippet här uppe.

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista