1 av 2
Den mystiska älgdöden kan ha sin förklaring i läkemedelsutsläpp. Foto:John Källström.
2 av 2
Fredrik Andreasson utesluter inte att läkemedelsrester är en av bovarna i dramat. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Blekinge

Läkemedelsrester i naturen skadar djuren

"Fåglar påverkas väldigt negativt av diklofenak"
1:28 min

Rester av läkemedel ute i naturen kan vara en av de bidragande orsakerna till den mystiska fågel-, fisk- och älgdöden i södra Sverige, säger miljökemisten Fredrik Andreasson på Länsstyrelsen i Blekinge. Men Statens veterinärmedicinska anstalt håller inte med.

Under flera år har fiskar, fåglar och älgar dött oförklarligt i södra Sverige. Länsstyrelsens miljökemist Fredrik Andreasson säger att det här kan ha ett samband med att allt fler rester från våra läkemedel sprider sig ut i naturen, till exempel substansen diklofenak.

– Vi vet att fåglar påverkas väldigt negativt av diklofenak, tydligen slås njurfunktionen ut och fåglar dör av det här. Även fisk kan påverkas väldigt negativt, det påverkar deras fysiologi så att de kan bli sjuka och till exempel inte kan fortplanta sig, säger Fredrik Andreasson.

Kemiska ämnen kan vara en faktor
Men frågan är om det är just miljöfarliga läkemedelsrester som kan vara en av orsakerna bakom att så många vilda djur dött de senaste åren.

– Jag kan inte säga att det är så, men det är inte heller uteslutet att diklofenak tillsammans med många andra kemiska ämnen är en faktor bakom de här problemen som vi har sett med både fiskar, fåglar och älgar, säger Fredrik Andreasson.

"Inte diklofenak"
Men statsveterinären Torsten Mörner på Statens veterinärmedicinska anstalt håller inte med. Han är en av dem som just nu forskar kring älgdöden och han håller förvisso med om att läkemedelsrester som diklofenak kan påverka djur på ett negativt sätt, men han säger att det är inte det som är orsaken till fågel- fisk- och älgdöden.

Istället går forskningen vidare på det tidigare kända spåret; att det är vitamin B-brist, så kallad tiaminbrist, som är orsaken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".