Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Karlskrona

18 krav från äldrepersonal: "Vi har fått nog"

8:26 min

Igår samlades äldreomsorgspersonal i Karlskrona för att diskutera situationen på äldreboenden i kommunen där de menar att besparingar gör att de äldre inte får den vård de ska ha. Tillsammans ställer de nu 18 krav på politikerna för att vården ska bli skälig. 

I veckan slog anställda på boendet Adlersten i Karlskrona larm om att säkerheten för de boende inte kan garanteras efter det senaste sparbetinget och att stunderna av socialt umgänge är ett minne blott.

Lisbeth Bengtsson, Cecilia Neuendorff och Selma Matthiasdottir är tre av medlemmarna i Facebookgruppen "Vi som är äldrevården i Karlskrona" med över 500 medlemmar. Det var i gruppen som de anställda bestämde sig för att kalla till ett fysiskt möte. 

-- Vi började känna att temperaturen blev så hög i gruppen, med mycket uppgivna och aggressiva känslor. Vi behövde träffas "IRL", berättar Lisbeth Bengtsson.

På mötet formulerades 18 krav, som ska skickas till kommunstyrelse och personaldelegation.

– Besparingskraven gör folk trötta. Vi har gått på knäna i många år, nu har vi fått nog, säger Cecilia Neuendorff.

Bland kraven finns större ekonomiska medel, tydligt ledarskap, att vikarier sätts in vid all ledighet över tre timmar och extrapersonal när arbetsbelastningen ökar. 

– I dag får vi inte ta in vikarier om det är någon som fattas mindre än fem timmar, utan vi ska gå en man kort eller "nolla" så mycket som möjligt för att spara, säger Lisbeth Bangtsson. 

Vad tror ni händer om kraven inte uppfylls?

– Folk kommer att söka sig bort från yrket i massor. Det är redan dålig lön. Får vi även omänsklig arbetsbörda så håller det inte, 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista