Föräldrarna får ett sms när deras barn inte kommer till lektionen. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.
Sölvesborg

Skolk-sms ska skapa trygghet för föräldrar

5:06 min

Idag inleds installationen av så kallade skolk-sms i de två högstadieskolorna i Sölvesborgs kommun. När en elev skolkar blir föräldrarna informerade direkt via sms.

I Sölvesborg har man tidigare haft skolk-sms på gymnasiet men nu väljer man att införa systemet även på högstadieskolorna.

Verksamhetschefen för skola och förskola i Sölvesborgs kommun, Martin Åsman förklarar att det finns två syften med införandet.

– Dels vill vi skapa en trygghet för föräldrarna som får veta direkt om deras barn inte närvarar. Dels så är det tidssparande för läraren som slipper lämna klassrummet för att ringa ett samtal, säger han.  

Han berättar att den som råkar bli fem minuter sen inte behöver oroa sig för att det ska gå i väg skolk-sms till mamma och pappa direkt.

– Det handlar snarare om att informera i slutet av en lektion om det är en elev som ingen vet var den är, säger Martin Åsman.  

Vad tycker eleverna om det här? 

– Det vet jag egentligen inte. Men visst, har man något olämpligt i kikaren så tycker man kanske inte att det är bra. Vi har inte fått några synpunkter än så länge i alla fall. 

Annelie Lundin
annelie.lundin@sverigesradio.se

Stina Linde
stina.linde@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista