1 av 2
För dyrt. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Mikael Eriksson/SR Blekinge.
Blekinge

Sjukhusen blir kvar - men får nya lokaler

Lyssna på hela presskonferensen
63 min

Sjukhusen i Karlskrona och Karlshamn blir kvar, men lokalerna ska "hottas upp". Det ska också satsas på avancerad kirurgi och att fånga upp äldres sjukdomar tidigt.  Det föreslog landstingsdirektör Peter Lilja under en presskonferens på Blekingesjukhuset. 

Var ska Blekingesjukhuset ligga i framtiden och hur ska det utvecklas? Det var frågorna när landstingsdirektör Peter Lilja skulle presentera sin utredningen "Framtidens hälso- och sjukvård" på måndagseftermiddagen.

Lilja inledde med att berätta om uppdrag som han fick i februari 2012 och gick ut på att ta fram en långsiktig plan för hur sjukvården ska utformas för att bättre möta framtidens vårdbehov. 

I februari 2013 fick Lilja ett kompletterande uppdrag som gick ut på att göra en konsekvensbeskrivning av hur det skulle se ut om ett av sjukhusen i Karlskrona och Karlshamn lades ner, respektive om båda blev kvar. I analysen har han bland annat tittat på den finansiella förmågan inom landstinget, framtidens vårdbehov och ett eventuellt regionsamarbete.  

Nya lokaler och utrustning
Slutsatsen efter utredningen är att det blir för dyrt att bygga ett nytt sjukhus.

– Kostnaderna blir mellan 4,5 - 5,2 miljarder. Dessutom ska det fyllas med ny utrustning för ytterligare 2,5 miljarder. Det klarar vi inte, säger Peter Lilja.

Förslaget blir istället att investera i nya lokaler och medicinteknisk utrustning på de befintliga sjukhusen i Karlskrona och Karlshamn. Det kan dock ta tid. 

– Vi kanske prata 12-15 år från att förslaget nu läggs, säger Peter Lilja. 

Nytt IVA-block
Det största behovet när det gäller lokaler är enligt honom ett nytt IVA och OP-block (intensivvård och operation) i Karlskrona.

– Jag hoppas att 3 miljarder räcker långt för det projektet, säger han på frågan om vad det kan komma att kosta. 

Den geografiska uppdelning av vården som Peter Lilja föreslår är lik den som finns i dag. I Karlshamn ska det finnas specialiserad öppenvård, slutenvård för internmedicin, geriatrik och palliativ vård. 

I Karlskrona ska en koncentration av slutenvård, både akut och planerad, och thoraxvård finnas. 

Robotkirurgi
Utöver den geografiska frågan berättade Peter Lilja också om hur han anser att Blekingevården bör satsa inför framtidens vårdbehov. Högspecialiserad gynekologisk kirurgi, robotassisterad kirurgi och högspecialiserad ryggkirurgi. 

– Allt fler svenskar har problem med ryggen, så den satsningen matchar behoven väl, säger Peter Lilja. 

Ytterligare ett område som måste utvecklas är äldrevården. Landstingsdirektören vill ha en ny funktion för äldre på vårdcentralerna, där primärvård, tandvård, kommun- och sjukvård kan samarbeta för att förebygga att äldre kommer i kontakt med vården alltför sent. 

Vilken tyngd har den här utredningen? 

– Nu har jag sagt mitt, nu väntar en politisk bedömning. Det ligger på styrelsen att ta själva beslutet

Den 2 november tas beslut i Landstingsstyrelsen. Landstingsfullmäktige hålls den 25 december.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".