Känslorna går isär när det gäller marinens eventuella nedläggning. Foto: Carina Melin/SR.
Karlskrona

Oro för marinens framtid avfärdas

1:20 min

Marinbasen i Karlskrona finns kvar om tio år. Det säger Jan Salestrand, chef för ledningsstaben vid Försvarets högkvarter. I helgen har det rapporterats i media om att marinen kan försvinna men det tror han inte på. Men riksdagsmannen Peter Jeppsson (S) är orolig.

– Absolut inte, det vill jag på det bestämdaste dementera. Det är självklart inte så att vi skulle, även om vi måste gör tuffa prioriteringar, välja bort en av huvudarenorna vi har - Sjö - Mark eller Luft. För alla är lika viktiga, säger Jan Salestrand, chef för ledningsstaben vid Försvarets högkvarter.

I helgen har Aftonbladet rapporterat att marinen kan försvinna inom tio år. Enligt tidningen är det Överbefälhavaren själv som överväger att lägga ner en av de tre försvarsgrenarna.

Men detta dementeras nu kraftigt. Sant är att försvaret måste spara bort 1 800 tjänster. Karlskrona skulle troligen påverkas men inte så att hela marinen skulle läggas ned.

Riksdagsmannen Peter Jeppsson (S) som sitter i försvarsutskott är dock bekymrad för Blekinges del:

– Marinen kommer finnas kvar under tioårsperiod. Men det som bekymrar mig är hur det ser ut rent materiellt och personalmässigt. Där tror jag det kan hända allvarliga saker om vi inte reagerar i tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista